Hitéletünk legfontosabb központjai

Haré Krisna Indiai Oktatási és Kulturális Központ, a Lélek Palotája Budapesten

Lélek Palotája központunk közismert helyszíne Budapesten a védikus kultúrának. Ez Srí Srí Dayal Nitai Vijaya Gouranga, Krisna 15. századi megjelenési formájának temploma. Vállalt tevékenységünk a közösségünk tagjainak és minden kedves érdeklődő lelki életének fejlesztése, gondozása és tudományos oktatása.

Célunk, hogy mindenkinek lehetőséget kínáljunk olyan ismeretek, gyakorlati tapasztalatok elsajátítására, amelyeket a mindennapokban alkalmazva, élhetőbbé, egészségesebbé, és hasznosabbá tehetik az életüket. Legyen szó a vegetáriánus étrend kialakításáról, a mantrameditáció megtanulásáról, az élet legfontosabb rítusainak bemutatásáról, a gyermekek születését követő ceremóniáktól, a védikus esküvőkön át a lelkek elbúcsúztatásáig. A Lélek Palotája vallási és kulturális programok, fesztiválok színtere, egy lelki gondolkodású közösség fővárosi otthona. Számos képzés és lelki, vallásos program színtere, amelyekhez bárki, bármikor ingyenesen csatlakozhat. Itt megismerhetik a földrajzilag oly távoli India kultúrájának csodáját. A nyugalmat, a mindig zajos fővárosban, a lélek szigetén.


Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm, Somogyvámos

A Balatontól mintegy 30 kilométerre, Somogy legszebb lankáin fekszik Krisna-völgy, az Indiai Kulturális Központ és Biofarm. Az ökofalu nem csak vallási központ, hanem turisztikai kuriózum, az ökogazdálkodást bemutató szakmai helyszín, ideális túracélpont, ökológiai tanösvény, madárrezervátum és fiatal arborétum is. A völgy számtalan változatos programnak ad otthont az évente megrendezésre kerülő Krisna-völgyi Búcsú mellett is.

Tisztasága, egyszerű, rendezett tájképe a magyar falusi élet ékköve. A farm nemcsak a hagyományos hazai faluképet mutatja be, de megragad egy-egy szeletet az indiai tájépítészetből, a keleti kultúrák térrendezési bölcsességéből is.

A völgyben már több mint 150 fő él, felnőttek, idősek és kisgyermekek egyaránt. Az itt lakók az erőszakmentes, környezetbarát életvitel hívei, mindennapjaikban törekszenek az önellátó életmódra berendezkedni. Akik az önfenntartó öko-életmódot szeretnék behatóan megismerni, itt első kézből kaphatnak praktikus tanácsokat egy ilyen életút első lépésének megtételéhez.

A Völgyben hagyományos tehenészet, biokertészet és méhészet is működik, a helyiek kézműves műhelyben tevékenykednek és saját, akkreditált iskolával is rendelkeznek. A vendégeket mennyei finomságokkal várják az étteremben és az ajándékboltban. Aki nem kóstolta még a lakto-vegetáriánus lakomákat, nitt megkóstolhatjaés ízekkel telve, elégedetten térhet haza.

Aki a farm egész térségére vagy akár csak a templom épületére kíváncsi, idegenvezetők segítségével barangolhatja be azt, mialatt az építészeti megoldásokon túl sok más érdekességet is megtudhat a védikus kultúráról, a Krisna-hívők vallásos életviteléről és spiritualitással átszőtt mindennapjaikról. Krisna-völgy szent hely is egyben, évente több ezer zarándok, az önmegvalósítást és spirituális fejlődést áhító útkereső látogat el a vallási fesztiválokra, amelyek mindenki számára nyitottak.

Facebook icon