Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége

Technikai szám: 0389

Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány

Adószám: 18095575-1-41

Amit az SZJA 1+1%-ról tudni érdemes

 

1%-os nyilatkozat letöltése

 

A személyi jövedelemadóról (rövidítve: SZJA) szóló törvény lehetőséget biztosít a magánszemélyeknek arra, hogy befizetett adójuk 1+1%-ának felhasználásáról saját maguk rendelkezzenek.

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról a 1996. évi CXXVI. törvény döntött. Az adófizető állampolgárok 1997 óta ajánlhatják fel a befizetett személyi jövedelemadójuk 1%-át, illetve 1998 óta a 1+1%-át.

Az „első” 1% felajánlható egy civil szervezetnek: ide tartoznak az egyesületek, alapítványok és közalapítványok.

A +1% felajánlható az Egyházi Törvény által elismert egyházaknak, vallásfelekezeteknek, vallási közösségeknek feltéve, ha azt az adóhatóság technikai számmal látta el. 2012 februárban módosította a parlament az elismert egyházak listáját, amely azóta nem változott, így 31 elismert egyház közül lehet választani.

A +1% felajánlható egy  kiemelt költségvetési irányzat részére is.

Az adó 1+1% felajánlása az adófizetőnek nem jelent kiadást, a kedvezményezettek részére értékük azonban felbecsülhetetlen. Amennyiben az adófizető nem rendelkezik az adója 1+1%-áról, abban az esetben az összeg az állam pénztárában marad, mint befizetett adó.

A rendelkezésre annak a magánszemélynek van lehetősége, aki jövedelemadóját határidőre maradéktalanul befizeti az adóhatóságnak vagy részletfizetési, illetve fizetési halasztási engedélye van.

A befizetett adó az összevont adóalap utáni, a kedvezmények és az önkéntes kölcsönös pénztári egyéni számlára, valamint a nyugdíj-előtakarékossági számlára az adózó által átutalni rendelt összeg levonása után fennmaradó tétel.

A személyi jövedelemadó 1%-aként felajánlott forintokból sokféle, közcélt szolgáló érték képződik, képződhet. Ez a civil társadalom nagy lehetősége, amikor az adófizető közvetlenül, és mindenféle lemondás nélkül rendelkezhet befizetett adójáról, amellyel kézzelfoghatóan segíthet egy általa választott ügyet.

Gyakori kérdések:

1. Miért ajánljam fel az 1%-ot, ha különböző kedvezmények miatt ténylegesen nulla forint lesz a személyi jövedelemadóm?

A nulla forintos adóbevallást benyújtó személyeknek azért érdemes rendelkezni az egy százalékról, mert az egyházi egyszázalékos felajánlásokhoz az állam kiegészítő támogatást nyújt. Ezt a támogatást az egyházak között a felajánlók létszámának arányában osztja szét az állam.

Ez az összeg az adott egyház szja 1% juttatásának akár 50%-a is lehet!

2. A kedvezményezett biztosan megkapta a személyi jövedelemadóm felajánlott  1%-át?

Ha a bevallás elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül lett benyújtva az adóhatósághoz, a rendelkezés teljesítéséről ugyanilyen módon, elektronikus üzenet formájában kapunk értesítést.

Amennyiben nem elektronikus úton nyújtottuk be a bevallásunkat, de rendelkezünk Ügyfélkapuval, az elektronikus tájékoztatást külön írásbeli kérelemre küldi meg az adóhatóság.

A rendelkezésünk érvénytelenségéről írásbeli értesítést kapunk.

3. Honnan tudható, hogy az általam támogatni kívánt szervezet jogosult az 1% fogadására?

A NAV honlapján tájékozódhatunk a jogosult kedvezményezettek aktuális listájáról.

4. Mit tesz a NAV az adózó nyilatkozatának kézhezvétele után?

A NAV a borítékot és a benne elhelyezett rendelkező nyilatkozatot, illetve a rendelkező nyilatkozatnak az adózó nevét és adóazonosító jelét − ennek hiányában adószámát − tartalmazó perforált részét kódjellel látja el, és azokat egymástól elkülönítve dolgozza fel, ellenőrzi, illetve őrzi. A rendelkező nyilatkozatok alapján szeptember 1-ig tájékoztatja az eredményről az érintett szervezeteket.

5. Mit tehetek, ha felajánlásomat érvénytelennek nyilvánították?

Amennyiben az adófizetőnek nincs adótartozása, a rendelkező nyilatkozatot megfelelően kitöltötte, a jogosult kedvezményezett megjelölésével, mégis érvénytelennek nyilvánítják a felajánlását, ebben az esetben fellebbezéssel élhet.

További hírek

Filo Foto Tas

Folytatódnak a mindennapos ételosztások!

A Krisna-hívők Közösségének Ételt az Életért programja emberbaráti kötelességének tartja, hogy a pandémiás veszélyhelyzet ideje alatt is folytassa mindennapos ételosztásait. Az étel elkészítése fokozott fertőtlenítési eljárások mellett, míg az ételosztások lebonyolítása fokozott elővigyázatossággal és az ilyenkor szokásos higiéniai szabályok betartása…

Védőmaszkot osztunk, nem csak a lakosságnak

2020. április 07. Doktor nénik szupererős, pamut, mosható-vasalható kényelmes védőmaszkban.  Így véd meg mindenkit Jagannath :) és Gauranga ;) . A jelenlegi időszakban összesen 10 ezer db védőmaszk kiosztásával segítünk nem csak a rászoruló lakosságnak, veszélyeztetett csoportoknak, pl. egészségügyi dolgozóknak is.…

Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége

Technikai szám: 0389

Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány

Adószám: 18095575-1-41