Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége

Technikai szám: 0389

Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány

Adószám: 18095575-1-41

Amit az SZJA 1+1%-ról tudni érdemes

 

1%-os nyilatkozat letöltése

 

A személyi jövedelemadóról (rövidítve: SZJA) szóló törvény lehetőséget biztosít a magánszemélyeknek arra, hogy befizetett adójuk 1+1%-ának felhasználásáról saját maguk rendelkezzenek.

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról a 1996. évi CXXVI. törvény döntött. Az adófizető állampolgárok 1997 óta ajánlhatják fel a befizetett személyi jövedelemadójuk 1%-át, illetve 1998 óta a 1+1%-át.

Az „első” 1% felajánlható egy civil szervezetnek: ide tartoznak az egyesületek, alapítványok és közalapítványok.

A +1% felajánlható az Egyházi Törvény által elismert egyházaknak, vallásfelekezeteknek, vallási közösségeknek feltéve, ha azt az adóhatóság technikai számmal látta el.

A +1% felajánlható egy  kiemelt költségvetési irányzat részére is.

Az adó 1+1% felajánlása az adófizetőnek nem jelent kiadást, a kedvezményezettek részére értékük azonban felbecsülhetetlen. Amennyiben az adófizető nem rendelkezik az adója 1+1%-áról, abban az esetben az összeg az állam pénztárában marad, mint befizetett adó.

A rendelkezésre annak a magánszemélynek van lehetősége, aki jövedelemadóját határidőre maradéktalanul befizeti az adóhatóságnak vagy részletfizetési, illetve fizetési halasztási engedélye van.

A befizetett adó az összevont adóalap utáni, a kedvezmények és az önkéntes kölcsönös pénztári egyéni számlára, valamint a nyugdíj-előtakarékossági számlára az adózó által átutalni rendelt összeg levonása után fennmaradó tétel.

A személyi jövedelemadó 1%-aként felajánlott forintokból sokféle, közcélt szolgáló érték képződik, képződhet. Ez a civil társadalom nagy lehetősége, amikor az adófizető közvetlenül, és mindenféle lemondás nélkül rendelkezhet befizetett adójáról, amellyel kézzelfoghatóan segíthet egy általa választott ügyet.

Gyakori kérdések:

1. Miért ajánljam fel az 1%-ot, ha különböző kedvezmények miatt ténylegesen nulla forint lesz a személyi jövedelemadóm?

A nulla forintos adóbevallást benyújtó személyeknek azért érdemes rendelkezni az egy százalékról, mert az egyházi egyszázalékos felajánlásokhoz az állam kiegészítő támogatást nyújt. Ezt a támogatást az egyházak között a felajánlók létszámának arányában osztja szét az állam.

Ez az összeg az adott egyház szja 1% juttatásának akár 50%-a is lehet!

2. A kedvezményezett biztosan megkapta a személyi jövedelemadóm felajánlott  1%-át?

Ha a bevallás elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül lett benyújtva az adóhatósághoz, a rendelkezés teljesítéséről ugyanilyen módon, elektronikus üzenet formájában kapunk értesítést.

Amennyiben nem elektronikus úton nyújtottuk be a bevallásunkat, de rendelkezünk Ügyfélkapuval, az elektronikus tájékoztatást külön írásbeli kérelemre küldi meg az adóhatóság.

A rendelkezésünk érvénytelenségéről írásbeli értesítést kapunk.

3. Honnan tudható, hogy az általam támogatni kívánt szervezet jogosult az 1% fogadására?

A NAV honlapján tájékozódhatunk a jogosult kedvezményezettek aktuális listájáról.

4. Mit tesz a NAV az adózó nyilatkozatának kézhezvétele után?

A NAV a borítékot és a benne elhelyezett rendelkező nyilatkozatot, illetve a rendelkező nyilatkozatnak az adózó nevét és adóazonosító jelét − ennek hiányában adószámát − tartalmazó perforált részét kódjellel látja el, és azokat egymástól elkülönítve dolgozza fel, ellenőrzi, illetve őrzi. A rendelkező nyilatkozatok alapján szeptember 1-ig tájékoztatja az eredményről az érintett szervezeteket.

5. Mit tehetek, ha felajánlásomat érvénytelennek nyilvánították?

Amennyiben az adófizetőnek nincs adótartozása, a rendelkező nyilatkozatot megfelelően kitöltötte, a jogosult kedvezményezett megjelölésével, mégis érvénytelennek nyilvánítják a felajánlását, ebben az esetben fellebbezéssel élhet.

További hírek

galeria1

Tízezer tál gondoskodás az ukrajnai menekülteknek

Az Ételt az Életért, a Krisna-hívők humanitárius szervezete eddig már több tízezer adag étellel segítette az ukrajnai konfliktus elől menekülő embereket, egyházunk pedig több mint kétszáz ukrán Krisna-hívő ellátásáról, szálláshelyéről, utazásáról gondoskodott. Kezdetben több ezer indiai egyetemista étkeztetését láttuk el,…

ffl_krizis_3

Egriek is segítenek az ukrán határon

A Krisna-hívők Ételt az Életért Alapítványának munkatársai február 27. óta segítik az Ukrajnából menekülteket. A helyszíni tapasztalataikról, a segítő szervezetek és magánszemélyek összefogásáról, valamint a háború elől menekülők igényeiről is beszámolt az egri önkéntes. A héten többször is voltunk a…

Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége

Technikai szám: 0389

Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány

Adószám: 18095575-1-41