Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége

Technikai szám: 0389

Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány

Adószám: 18095575-1-41

Tízezer tál gondoskodás az ukrajnai menekülteknek

Tízezer tál gondoskodás az ukrajnai menekülteknek

Az Ételt az Életért, a Krisna-hívők humanitárius szervezete eddig már több tízezer adag étellel segítette az ukrajnai konfliktus elől menekülő embereket, egyházunk pedig több mint kétszáz ukrán Krisna-hívő ellátásáról, szálláshelyéről, utazásáról gondoskodott.

Kezdetben több ezer indiai egyetemista étkeztetését láttuk el, majd fókuszba kerültek az Ukrajna keleti és középső részéről menekülő idősek, anyák, kisgyermekek. Sokszor csak a család nő tagjai és 18 év alatti gyermekeik tudnak átutazni a magyar határon, akik számára a segélyszervezetek és az állam komplex ellátást nyújt, mégis úgy érzik, hogy a bizonytalanságba, a semmibe érkeznek meg, hiszen egy élet munkáját kellett hátrahagyniuk. Gyermekeik oktatása, ellátása egyelőre talány, gyógyszereikhez, megszokott élelmiszereikhez alig-alig tudnak hozzájutni, életük mindennemű komfortja elveszett. Az érkezők viselkedése gyenge idegállapotról tanúskodik, fájdalmas, könnyekkel teli történeteket osztanak meg velünk, és nem is a rájuk váró nehézségek, sokkal inkább a még Ukrajnában hátrahagyott családtagok és barátok épsége miatt aggódnak.

Jelenleg olyan menekültellátó központokban osztunk ételt, amelyek korábban egyéb célt szolgáló intézmények voltak – jógastúdió, gyermekvédelmi intézmény, idősotthon, kollégium, szálloda, vagy akár plébánia. Most néhány éjszakára átutazó családoknak adnak menedéket. Hangsúlyos a határmenti ételosztásunk, amelyet főként Egri Irodánk hajt végre, napi 300 adag meleg étel biztosításával, de időről időre budapesti konyhánk is kiszolgálja a határátkelőkön érkezők igényeit.

Mindennapos szegényélelmezési programunk mellett – ami napi több mint 2000 adag ételt és kiegészítő termékeket jelent a hazai rászoruló lakosság számára – további napi 500-2000 adag ebédet főzünk a menekülteknek az igényektől függően. Délutánonként a pályaudvarokon is meleg ebéddel várjuk a vonatokkal Budapestre érkezőket. Egy tál forró étel megmelengeti a napok óta utazók fáradt testét és lelkét. Ezekben a napokban a hajnali hidegek különösen nehézzé teszik az utazást és az órákon át tartó várakozást a határ előtt, a regisztrációnál, vagy a helyjegy vásárlásakor. Embert próbáló helyzetek ezek, amikhez erőt ad egy tál meleg, könnyen emészthető, forró főzelék.

Az elmúlt hetekben több alkalommal jártunk Tiszabecsen, Beregsurányban és Záhonyban, élelmiszert juttatunk el Kárpátaljára valamint Kijevbe, kielégítettük több budapesti és debreceni, valamint egy érdi menedékhely ételigényeit.

Azon dolgozunk, hogy jelenlegi programunk fenntartása mellett nagy mennyiségű élelmiszer alapanyagot juttassunk ki az ukrán Krisna-hívőknek, akik az ország több pontján is ételosztások szervezésével segítik a bajba jutott helyi lakosságot óvóhelyeken, kórházakban, aluljárókban, vonatállomásokon.

Emellett folyamatosan érkeznek hazánkba olyan ukrajnai menekültek is, akik szintén a Krisna-tudatú Hívők Nemzetközi Közösségének tagjai és a vaisnavizmus erőszakmentes életfilozófiájának gyakorlói. Eddig összesen több mint 150 ukrán Krisna-hívő utazott át hazánkon, jelenleg 30 és 70 között változó létszámban tartózkodnak nálunk, és a közeljövőben további menekültek érkezésére számítunk. Szállítást, szállást és teljes ellátást biztosítunk számukra templom központjainkban és gyülekezetünk otthonaiban. Azok számára, akik nem küzdenek traumatikus élményeik feldolgozásával, vagy egyelőre nem szándékoznak tovább utazni, egyházunk elfoglaltságot is tud biztosítani, így az itt töltött időt az emberek hasznos tevékenységgel tölthetik. Több család is gondolkodik azon, hogy tartósan Magyarországon telepednének le, főleg, akik az ukrajnai otthonuk elvesztése miatt új életet kényszerülnek kezdeni.

Munkánkat így segítheted:
Ételt az Életért Alapítvány
Bankszámlaszám: MKB 10300002-10631840-49020019
www.eteltazeletert.hu

További hírek

ffl_krizis_3

Egriek is segítenek az ukrán határon

A Krisna-hívők Ételt az Életért Alapítványának munkatársai február 27. óta segítik az Ukrajnából menekülteket. A helyszíni tapasztalataikról, a segítő szervezetek és magánszemélyek összefogásáról, valamint a háború elől menekülők igényeiről is beszámolt az egri önkéntes. A héten többször is voltunk a…

TAS06055 (1)

Napi többezer adag étel a Krisna-hívőktől az ukrajnai menekülteknek

A Krisna-hívők február 26. óta dolgoznak a menekültek megsegítésén. Ételt az Életért humanitárius programjuk a hazai rászorulók szokásos napi ellátásával (napi 2000 fő) párhuzamosan folyamatosan szállít meleg ételt az ukrajnai háború elől menekülő rászorulóknak is (+2000 adag). Az élelmezési segélyakció…

Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége

Technikai szám: 0389

Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány

Adószám: 18095575-1-41